Izvaninstitucijska djelatnost doma

ZAHTJEV ZA VANJSKU PREHRANU
LIJEČNIČKA POTVRDA
ZAHTJEV ZA POMOĆ U KUĆI
ZAHTJEV ZA PRIVATNU NJEGU

PREHRANA ZA VANJSKE KORISNIKE

Prehrana se organizira iz Doma za starije osobe Dubrava za vanjske korisnike:

•u restoranu Doma
•odnošenjem obroka od strane korisnika
•dostavom obroka u stan korisnika

Pravo na besplatnu vanjsku prehranu osobe mogu ostvariti temeljem rješenja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te rješenjem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Osobe koje ne ispunjavaju zakonsko pravo na besplatan obrok imaju mogućnost same plaćati ručak. U tom slučaju cijena obroka je 18,00 kuna a cijena dostave 12,00 kuna.

Dom sukladno kapacitetu kuhinje može osigurati obroke za 200 osoba dnevno. Nepokretnima i teže pokretnima osigurana je dostava obroka u njihov dom.

POMOĆ U KUĆI

Pomoć u kući obuhvaća:
•organiziranje prehrane (nabava i dostava gotovih obroka u kuću, nabava živežnih namirnica, pomoć u spremanju obroka, pranje posuđa…)
•obavljanje kućanskih poslova (pospremanje stana, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština…)
•održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, kupanju i obavljanju ostalih higijenskih potreba…)
•zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba

Korisnici pomoći u kući navedeno pravo mogu ostvariti putem rješenja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te putem rješenja Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Osobe koje ne ispunjavaju uvijete da im se pomoć u kući odobri putem rješenja mogu navedeno pravo ostvariti sklapanjem Ugovora o pružanju usluga pomoći u kući, plaćajući sami usluge njegovateljice koja iznosi 50,00 kuna po satu pružene njege.

Pomoć u kući provode njegovateljice i medicinska sestra, na području Gradske četvrti Gornja i Donja Dubrava. U ostvarivanju prava  na pomoć u kući pomaže socijalna radnica.

Danas težimo uključiti što veći broj korisnika u sve aktivnosti izvaninstitucije, a u tim namjerama imamo podršku različitih institucija na području Dubrave – Centra za socijalnu skrb, Domova zdravlja, Udruge umirovljenika Dubrave, Vijeća gradske četvrti Gornja i Donja Dubrava.