Izvaninstitucijska djelatnost doma

ZAMOLBA ZA POMOĆ U KUĆI
LIJEČNIČKA POTVRDA
UPUTA POMOĆ U KUĆI

Zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć u kući – Grad Zagreb

PREHRANA ZA VANJSKE KORISNIKE

Prehrana se organizira iz Doma za starije osobe Dubrava za vanjske korisnike:
•odnošenjem obroka od strane korisnika
•dostavom obroka u stan korisnika

Pravo na besplatnu vanjsku prehranu osobe mogu ostvariti temeljem rješenja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te rješenjem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Osobe koje ne ispunjavaju zakonsko pravo na besplatan obrok imaju mogućnost same plaćati ručak. U tom slučaju cijena obroka je 2,39 € a cijena dostave 2,00 €.

Dom sukladno kapacitetu kuhinje može osigurati obroke za 200 osoba dnevno. Nepokretnima i teže pokretnima osigurana je dostava obroka u njihov dom.

POMOĆ U KUĆI

Pomoć u kući obuhvaća:
•organiziranje prehrane (nabava i dostava gotovih obroka u kuću, nabava živežnih namirnica, pomoć u spremanju obroka, pranje posuđa…)
•obavljanje kućanskih poslova (pospremanje stana, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština…)
•održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, kupanju i obavljanju ostalih higijenskih potreba…)
•zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba

Korisnici pomoći u kući navedeno pravo mogu ostvariti putem rješenja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te rješenjem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Osobe koje ne ispunjavaju uvjete da im se pomoć u kući odobri putem rješenja mogu navedeno pravo ostvariti sklapanjem Ugovora o pružanju usluga pomoći u kući, plaćajući sami usluge njegovateljice koja iznosi 6,64 € po satu pružene njege.

Pomoć u kući provode njegovateljice  na području Gradske četvrti Gornja i Donja Dubrava. U ostvarivanju prava  na pomoć u kući pomaže socijalni radnik.

Danas težimo uključiti što veći broj korisnika u sve aktivnosti izvaninstitucije, a u tim namjerama imamo podršku različitih institucija na području Dubrave – Centra za socijalnu skrb, Domova zdravlja, Udruge umirovljenika Dubrave, Vijeća gradske četvrti Gornja i Donja Dubrava.